Az országban Borsod megyében távozott a legtöbb iskolaőr az intézményből

Megosztás

Megyénk vezeti ezt a nem túl kellemes statisztikát, hogy mi ezeknek a távozásoknak az oka, egyelőre csak találgathatunk. Országosan 104 üres iskolaőri státusz van, a megszűnt munkaviszonyok száma viszont B-A-Z megyében a legnagyobb.

Egy év alatt száznál több új iskolaőr állt szolgálatba, már 571 intézményben vannak jelen, de így is hiány van belőlük, mert a bruttó 300 ezer körülire emelt havi fizetés, bár sok pedagógusénál több, nem elég vonzó. A programban nagy a fluktuáció, három év alatt már 342-en hagyták ott a szolgálatot. Az is kiderült a hvg.hu által kikért adatokból, hogy az elmúlt tanévben az iskolaőrök 199 esetben intézkedtek, ebből 25 volt testi kényszer, emellett akadt egy-egy bilincselés és gázsprézés is.

A távozásoknak nyilvánvalóan több oka van, de tanároknál és iskolaőröknél éppúgy szerepet játszhat benne az alacsony fizetés. A pedagógusok fizetésemelésére a kormány főleg Brüsszeltől vár pénzt, de kaptak idén 10 százalékos emelést. Ám sok tanár fizetése még így sem éri el az iskolaőrökét, akiknél szintén volt emelés tavaly nyár óta, így most bruttó 296-306 ezer forintot kapnak (a 10 ezer plusz a Budapesten és Pest megyében dolgozóknak jár). Ehhez jön évi bruttó 200 ezres cafetéria.

A jelenlegi inflációs környezetben aligha túl vonzó az iskolaőröknek a havi bruttó 300 ezer körüli fizetés, amit már a 3 hetes felkészítő képzés alatt is megkapnak. Sok feltételt nem is támasztanak a jelentkezőkkel szemben: elég, ha 18 éves elmúlt, középfokú végzettsége van és megfelel az egészségügyi, pszichológiai és fizikai feltételeknek. Az iskolaőrök fizetése azonban nem versenyképes már a határvadászok havi bruttó 400 ezres jövedelmével sem, ráadásul oda elég a 8 általános is.

Az Országos Rendőr-főkapitányságtól kapott adatok alapján a most zárult 2022/2023-as tanév végén az iskolaőri programban a 85 százalékos feltöltöttséggel országosan 104 az üres iskolaőri státuszok száma. Adatigénylésünkre azt is elárulták, hogy az iskolaőri program 2020 őszi indulása óta, vagyis 3 tanév alatt összesen 342-en hagyták el a pályát.

A legnagyobb fluktuáció Borsod megyében volt, ahol a 3 tanév alatt 38 iskolaőri státusz szűnt meg. A második legtöbb, 35 Nógrádban, 27 távozóval pedig Budapest lett a dobogós. Ennél valamivel kevesebb, 26 iskolaőr munkaviszonya szűnt meg Hevesben, és 25-25 Baranyában, illetve Pest megyében. A legkevesebb, 4 pályaelhagyó Csongrád-Csanád megyében volt, míg Vas megyében – egyedüliként az országban – egy sem.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek